ECUADOR 1

Dör! Ni är bäst. Så mmm Ecuador del 1 först!
Vi kom fram till kalla Quito efter en himla okomplicerad men lång flygresa. Vi spenderade två dagar där innan vi skulle ta oss söderut ner mot Mera. Första chocken var såklart att ingen någonstans kunde engelska och vår skolspanska dög verkligen inte. Vi fick konstant bläddra i vår parlör och försöka göra oss förstådda med hjälp avansiktsuttryck och handgester. Efter mycket om och men hittade vi rätt buss men vi hade inte det blekaste aning om vart vi skulle hoppa av så när en svensk tjej började prata med oss och berättade att hon och hennes kille skulle till samma ställe som vi (samt kunde flytande spanska) tackade vi någon från ovan och pustade ut.
Vi kom till djungeln och Merazonia på eftermiddagen och träffade Laura, vår vägledare under tiden vi volontärade. Hon är helt fantastisk och kommer ifrån Florida och älskar apor. Vi fick en varsin säng på nedervåningen och våra nya svenska vänner (My och Ben) fick ett eget rum på övervåning, just för att de var på sin smekmånad. Hur fint är det inte att de väljer att spendera hela sin smekmånad med att ta hand om fina små djur?
Allting var såklart väldigt overkligt. Först och främst bara grejen att inte ha någon el, alltså att efter klockan sex endast se det du lyser på med din ficklampa. Att helt plötsligt bo tillsammans med en massa människor man aldrig har träffat, att bo mitt i en tjock djungel med vilda djur runt omkring sig och sjuka insekter överallt. Och framför allt att gå in i burar med djur man annars bara ser på Animal Planet. Men konstigt nog kom vi in i allting jättesnabbt och alla människor blev som ens nya lilla familj bara efter ett par dagar.
Varje dag gick man på en av tre olika rundor med olika djur. Just när vi var där fanns det mest apor (ullapor, vrålapor, capuchins och tamarinapor) och fåglar (superfina aror, parakiter osv.) men även två sköldpaddor, en puma, kinkayous (ser ut såhär), marsvin och en guatin (en sån här)! 
Jag föll verkligen för ullaporna Frida och Nina och två blå aror som hette Malcolm och Merlin. Men älskade alla djuren såklart.
En mycket bra sak var att jag var tvungen att komma över min fågelfobi. För när man ska gå själv in i en bur där det sitter 16 nyfikna fåglar har man liksom inte tid att vara rädd. Så efter att ha blivit biten i örat och på ett flertal andra ställen släppte det liksom. Sista dagen fick jag en fågel att hoppa upp på min hand och sedan kunde jag sätta henne på min axel och så satt hon där medans jag satte ut ny mat och städade upp buren. Då ville jag nästan inte åka hem alls.
Dagarna gick väldigt snabbt, man gick upp tidigt på morgonen och tog något litet till frukost (vi hade lyxen att ha ett fullproppat kök man kunde gå till precis när man ville och laga vad som helst när man var hungrig) för att sedan gå ner till Bodegan och förbereda alla djurens matskålar med den mat som de skulle ha just den dagen. Mest frukt och grönsaker, nötter och frön. Sedan gick man på sin runda med en eller två personer till. När man kom tillbaka kunde man ta vad vi kallade frukost nummer två, oftast gjorde vi omelett, fried rice eller min favorit: yoghurt med kanel, färsk mango och plommon. Efter det hade vi tid för projekt och sysslor, t.ex. städa huset eller köket och typ bygga nya burar eller leksaker åt djuren. Lunch och efter det andra matningen. Vid fem är man klar för dagen och även om det låter som en lång dag känns det inte riktigt så, man kan liksom inte kalla det för jobb. Sedan går man och duschar, ja de hade en varm dusch vilket kändes som lyx. Man var ju dock tvungen att duscha i totalt mörker, endast några tända ljus. Efter ett tag insåg man att det var rätt mysigt. På kvällarna turades vi om att laga mat, men oftast slutade det med att alla hängde i köket och hjälptes åt. Förutom vi, My & Ben och Laura var ett par från California där, James och Lydia. Som vi älskade! Varje lunch satt vi fyra uppe på övervåningen och läste högt ur boken "Why men love bitches". Sedan kom Heli efter ett par dagar, en supergullig tjej ifrån Finland som gav oss miljader tips om Galapagos. Någon dag efter det kom Loo, en tjej från Skåne! Sjukt att så många svenskar hade hittat dit, hon var hur som helst hur snäll som helst. Och till sist Jeni och Marcus ifrån England, skönaste människorna någonsin. Saknar alla varje dag. På kvällarna satt vi alla uppe och spelade poker, pratade, drack varm choklad med rom och åt för mycket mat.
Vi var där alltså i två veckor och det kändes på tok för kort men samtidigt hade vi inte mer tid att spendera. Och en vacker dag kommer jag åka tillbaka dit och stanna där i flera månader. Så om någon någonsin funderar på att åka till Ecuador råder jag er verkligen att åka dit Merazonia och iallafall vara där i två veckor. Man hinner lära sig så otroligt mycket och man får perspektiv på allting. Inte bara på hur djuren i sydamerika behandlas och tas hand om utan även om sig själv och sitt eget liv. Jag har aldrig känt mig mer som mig själv som där, utan telefoner och internet. Just Merazonia tipsar jag om just för att jag verkligen kan intyga om att alla människor som jobbar där och kommer dit är så genuint måna om djurens bästa och framförallt att de flesta djuren tillslut faktiskt kommer tillbaka ut i djungeln. Många många andra rehabiliteringsorganisationer runt om i Ecuador har visat sig inte alls vara speciellt seriösa och det är hemskt tråkigt. 
Det var Merazonia! Frågor?

Kommentarer
Postat av: räven

några frågor inte så många. det här var TYDLIGT & BRA. fattade på en gång. det mesta. inte som "som en delfin, du vet" <3 hahaalltså ÄLSKAR & ÄLSKAR att du lagt in bildlänkar till djuren man ej känner till & hallå fanns det en apa som hette Frida? vilken sort? hallåå?älskar även din english. att du träffade ett par från California, inte från kalifornien. (det är ju så det ÄR! min volontärvän pavla är ju från czech republich inte från tjeckien!(fast alltså, antar att det heter nåt annat på tjeckiska egentligen. ja. googlade - Česko))& hur hittade ni merazonia förresten?????

2012-05-08 @ 18:22:01
Postat av: räven

& VILKET DJUR VAR GULLIGAST? inte vilken som var din favorit. men vilken var GULLIGAST. både vilken art & vilken individ. tack.

2012-05-08 @ 18:22:44
Postat av: belle

FANTASTISKT

2012-05-09 @ 20:34:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0