Gömma sig under vingen

Premenstruellt syndrom, PMS, är ett samlingsbegrepp för olika typer av fysiska och/eller psykiska besvär under förstadiet till menstruationen och som i vissa fall kan utgöra ett handikapp. PMS-besvären är mest uttalade 3 – 10 dagar före mens men många kvinnor kan även ha uttalade besvär vid ägglossning. Det är ofta de psykiska symptomen som dominerar vid PMS. Stämningsläget förändras i rikting mot nedstämdhet och kvinnan blir känslomässigt instabil. Det gäller allt mellan "att känna sig olycklig" (vara dysforisk) till verklig depression. Däremellan ligger tendens att bli irriterad, intolerant, orolig, grälsjuk och aggressiv. Vissa kvinnor kan även uppleva olika typer av smärta. Bland annat eftersom kroppen behåller mer vätska dagarna innan mens och orsakar allmän viktökning och svullen mage. Många kvinnor får även ömmande bröst, ryggont, migrän eller känner sig allmänt illamående

PMS kan lindras på flera sätt

Lindriga besvär av PMS kan bli bättre av att man motionerar. Välj en motionsform som känns bra. Om man är ovan att röra på sig kan man till exempel börja promenera regelbundet. Det är också bra att sova ordentligt och försöka ta det lugnt och inte stressa. Likaså är det viktigt att man tar hand om sig själv genom att göra saker som man tycker om att göra.

Berätta för omgivningen

Eftersom PMS kommer regelbundet kan man lära sig planera och förbereda omgivningen på när det är dags för en period med skiftande humör. Om familj, vänner och arbetskamrater vet vad som är orsaken kan de lättare förstå och ge stöd. Det kan också vara skönt att påminna sig själv om att de plötsliga humörsvängningarna beror på PMS och att de snart går över. För att vara bättre förberedd kan man till exempel skriva in de aktuella dagarna i en kalender.

(älska sista stycket HAHAHAHHAHAHAHHA)

information från wikipedia och sjukvardsradgivningen.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0